11 tips voor een gezonde werkomgeving
20-08-2021

11 tips voor een gezonde werkomgeving

Als facility manager is het aan jou om ervoor te zorgen dat medewerkers juist gefaciliteerd worden in hun werkomgeving. Een gezonde werkomgeving is belangrijk als je wilt dat je werknemers optimaal presteren. Hoe kun je vanuit facilitair oogpunt zo’n werkomgeving creëren? We behandelen 11 tips.  

Tip 1: Zorg voor een goede ergonomie 

Meubilair dat onvoldoende comfort biedt, vergroot de kans tot klachten (zoals nek- en schouderklachten) en verzuim bij je medewerkers. Ergonomisch kantoormeubilair, zoals een ondersteunende bureaustoel, in hoogte verstelbare bureaus en schermstandaarden, zorgen voor een gezondere werkomgeving.  

Tip 2: Denk ook aan de thuiswerkplek 

De afgelopen anderhalf jaar hebben wel bewezen hoe belangrijk het is dat werkgevers ook rekening moeten houden met de thuiswerkplek. Gedwongen moesten velen van ons vanuit huis ons werk doen. Als werkgever kan je hierbij ondersteunen door een bepaald budget vrij te maken zodat een werknemer bijvoorbeeld een bureau, stoel en beeldscherm kan regelen.  

Tip 3: Bied gezonde voeding aan 

Gezonde voeding kan niet ontbreken als we het hebben over een gezonde werkomgeving en daarmee gezonde werknemers. Een gezond voedingspatroon is essentieel voor een sterk afweersysteem, hoog energieniveau en een algeheel fit gevoel. Als facility manager heb je invloed op het aanbod van de lunchkantine, maak hier gebruik van! Zorg voor voldoende variatie in groente en fruit, bied vegetarische alternatieven en kijk kritisch naar de snackautomaten.  

Tip 4: Zorg voor een schoon kantoor 

‘A clean house is a clean mind’ en dit geldt ook voor het kantoor. Bovendien kan vuiligheid zorgen voor gezondheidsrisico’s voor de gebruikers van je pand. Een opgeruimd en hygiënisch kantoor neemt die risico’s weg en het draagt bij aan een goede reputatie. Opgeruimd staat immers netjes.   

Tip 5: Geef je werknemers regelmatig pauze 

Om productiviteit te stimuleren is het goed om regelmatig van je scherm afstand te nemen. Niemand kan 8 uur lang in optimale focus werken achter een computerscherm. Daarnaast helpt het regelmatig een paar minuten op te staan om spiervermoeidheid tegen te gaan, vermoeidheid van de ogen te verlichten en het concentratieniveau te herstellen.   

gezonde werkomgeving tips

Tip 6: Zorg voor variatie 

Langdurig in dezelfde houding zitten en werken is slecht voor je algehele houding en bloedcirculatie. Toch zit een groot deel van ons toch elke dag zo’n 8 uur en dan hebben we de avonden op de bank nog niet meegerekend. Als facility manager kun je ervoor zorgen dat iedereen over zit/sta bureaus beschikt, maar je kunt ook variatie aanbieden door andere zithoudingen te faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan loungebanken, skippyballen, hangmatten en zitkussens.  

Tip 7: Zet planten in het kantoor 

Planten zien er niet alleen leuk uit, ze dragen volgens onderzoek ook bij aan betere concentratie, verlagen stress en helpen onze productiviteit te verhogen. Daarnaast hebben planten vaak een luchtzuiverend effect, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Al deze effecten dragen bij aan een vermindering van ziekteverzuim en verhoging van algehele gezondheid onder je teamleden! 

Tip 8: Denk aan een optimale verlichting 

Slechte verlichting wordt nog vaak over het hoofd gezien als het gaat om de werkomgeving. Ondanks de vervelende effecten op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Denk aan vermoeide ogen, hoofdpijn, stress en angst. Daarnaast hebben we vitamine D nodig dat van zonlicht komt voor een beter humeur en concentratie. Zorg er dus voor dat er genoeg verlichting is, zowel kunstlicht als ramen om het licht van buiten toe te laten. 

Tip 9: Zorg voor goede akoestiek 

De verkeerde akoestiek op kantoor kan voor irritaties en stress zorgen, wat de mentale gezondheid niet goed doet. Daarnaast heeft geluidsoverlast invloed op je productiviteit omdat je erdoor afgeleid raakt. Hoe kun je de akoestiek verbeteren? Door bijvoorbeeld afgesloten bel-ruimtes te maken, akoestische demping te integreren of de kantoorindeling te veranderen.  

Tip 10: Bied ontspanning 

Werken is belangrijk, maar samenkomen met je collega’s is ook veel waard! Ontspanning en teambuilding brengen je medewerkers dichter bij elkaar, wat motiverend werkt en dus bijdraagt aan een positieve en gezonde werkomgeving. Organiseer dus regelmatig activiteiten, zoals een dagelijks potje tafeltennis, wekelijkse bootcamp of doe als teamuitje een escape room! 

Tip 11: Zorg voor voldoende hydratatie 

Water drinken is gezond en het is een goede manier om het langdurig zitten te doorbreken. Voorzie je medewerkers van voldoende mogelijkheden om fris water te nuttigen, denk aan een sodastream apparaat of gekoelde watertanks. Dat spreekt toch wat meer aan dan de kraan in de keuken.   

Het verbeteren van de werkomgeving voor je medewerkers is een belangrijke taak, maar met deze tips kom je al een heel eind! Soms zijn het de kleine aanpassingen die juist net het verschil kunnen maken. Is jouw werkplek toe aan verandering? Of wil je onderzoeken of jouw werkplek wel future-proof is? Onze experts begeleiden je bij ieder werkplekconcept.

Neem contact met ons op

Meer blogs