Revitalisatie of nieuw kantoorgebouw: waar kies je voor?

Revitalisatie of nieuw kantoorgebouw: waar kies je voor?

Is je organisatie toe aan een vernieuwd kantoor? Met een goede opknapbeurt kan je al ver komen, maar soms is verhuizen naar een nieuw kantoorgebouw de beste optie. Revitalisatie en een nieuw kantoorgebouw hebben beide hun eigen plus- en minpunten. In dit artikel zijn die voor- en nadelen op een rijtje gezet om jou te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw organisatie. Lees snel verder!

Wat is revitalisatie?

Revitaliseren wil zeggen dat er ergens nieuw leven wordt ingeblazen. Je renoveert, verbouwt of knapt iets op en geeft je kantoorgebouw daarmee een upgrade. De bestaande ruimte wordt beter benut en kan met een paar kleine aanpassingen al als nieuw voelen.

Revitalisatie [Voordelen + Nadelen]

Voordelen

1. De productiviteit en betrokkenheid van je personeel gaat omhoog

Je kantoorruimte opknappen zorgt voor een frisse wind door je werkruimte. Wanneer je het personeel meeneemt bij het revitaliseren van de kantoorruimte verhoog je de betrokkenheid bij het proces en je organisatie. Daarnaast doet het de productiviteit goed wanneer er gehoor wordt gegeven aan de behoeftes van de medewerkers; zij zijn immers degene die de kantoorruimte zullen gebruiken.

2. De mogelijkheid om het helemaal eigen maken

Daarnaast biedt revitalisatie de mogelijkheid om je kantoorruimte helemaal naar je eigen smaak in te richten en je branding goed tot zijn recht te laten komen. Je kunt ervoor kiezen om de gehele ruimte op te frissen en het een nieuwe look te geven of de ruimte naar je eigen behoeftes her in te delen. Daarnaast bepaalt je kantoorruimte welke indruk je achterlaat op klanten en bezoekers en kan je met revitalisatie precies die elementen toevoegen die je nodig hebt om indruk te maken. Bijvoorbeeld een mooi ingerichte ontspanningsruimte voor je werknemers of een plantenmuur om ruimtes stijlvol af te scheiden.

3. Het is duurzaam

Ook is je kantoorgebouw revitaliseren een duurzame keuze. Je verlengt namelijk de levensduur van bestaande gebouwen doordat je nieuw leven in de ruimte blaast. Daarnaast maak je gebruik van het al bestaande geraamte zoals de fundering, ramen en muren als een grote verbouwing noodzakelijk is en deze nog in goede staat zijn.

Nadelen

1. Het verstoort je werkzaamheden

Revitalisering kan veel tijd kosten en voor overlast zorgen waardoor je personeel niet in alle rust aan de slag kan. Electra of buizen vervangen en muren verven of plaatsen gaat moeilijk als mensen in dezelfde ruimte moeten werken. Afhankelijk van de grootte van de renovatie, zou je een tijdelijke locatie elders moeten vinden.

2. Je zit vast aan de grootte en het ontwerp van het gebouw

Omdat je kantoor in een bestaand gebouw met zijn eigen stijl en ontwerp zit, kan het lastig zijn om specifieke aanpassingen te doen. Dingen zoals extra ramen voor meer lichtinval of een extra muur plaatsen om meer ruimtes te creëren zijn niet altijd even makkelijk om toe te voegen. Ook zomaar muren weghalen, kan lastig zijn omdat je dan rekening moet houden met dat het draagmuren kunnen zijn.

3. Kans op verrassingen

Tijdens een renovatie stuit je vrijwel altijd tegen onverwachte dingen. Vooral in oude kantoorpanden kun je tegen vervelende dingen aanlopen zoals asbest, waterschade of voorgaande renovaties die niet goed zijn uitgevoerd. Dit kan weer extra kosten met zich mee brengen.

Nieuw gebouw [Voordelen + Nadelen]

revitalisatie

Voordelen

1. Je bespaart tijd

Je kantoor naar een nieuw gebouw verhuizen bespaart je meer tijd dan een revitalisatie. Behalve de verhuizing zelf, kun je al snel in een nieuwe werkruimte trekken zonder dat daar veel aan moet gebeuren. Je zult enkel wat puntjes op de i moeten zetten door je branding toe te voegen aan de receptiedesk of een likje verf aan te brengen op de muren.

2. Je bespaart kosten

Naast dat je met een nieuw gebouw renovatietijd bespaart, bespaar je ook kosten. Je betaalt alleen voor de verhuizing en loopt niet tegen onvoorziene kosten aan die je bij een renovatie tegen kan komen.

3. Je kan je bedrijf de kans geven om te groeien

Als je kiest voor een nieuw pand kan je jouw zoektocht richten op kantoren met meer werkruimtes, vergaderzalen, opslagplekken en/of parkeerplekken. Je kunt je op deze manier nog beter voorbereiden op de groei van jouw organisatie.

4. Een nieuwe ruimte werkt motiverend

In een nieuwe, inspirerende ruimte op een andere locatie werken zorgt als het ware voor een nieuwe start en doet goed om tot verfrissende inzichten te komen. Het kan een boost geven aan de motivatie en energie om aan de slag te gaan, waardoor ook de productiviteit omhoog gaat.

Nadelen

1. Je zit vast aan de stijl en indeling van het gebouw

Doordat je vast zit aan de stijl en indeling van het gebouw, is het moeilijker om zelf persoonlijke elementen toevoegen. Daarnaast ben je ook meer beperkt in wat je met de ruimtes kunt doen. Het is lastiger om de ruimte open te breken of om een keukenbar plaatsen als je daar behoefte aan hebt. Misschien mag je ook niet zomaar de muren verven zonder toestemming en moet je wellicht rekening houden met andere bedrijven in het kantoorgebouw.

2. Het vergt veel planning

Het vergt veel planning om een heel kantoor te verhuizen en het houdt voor een korte periode je werkzaamheden op. Om ervoor te zorgen dat de verhuizing in goede banen wordt geleid, is het van belang om een duidelijke planning te maken. Want wie pakt bijvoorbeeld de dozen uit en zet alle meubels op de goede plek?

3. Personeel moet zich aanpassen

Niet iedereen van je werknemers kan het ermee eens zijn om te verhuizen. Voor de één kan het betekenen dat ze verder moeten reizen of hun gelieve werkplek verliezen. Het vereist aanpassingsvermogen om een nieuwe omgeving te accepteren. Het is belangrijk om met je personeel in gesprek te gaan om het stukje aanpassingsvermogen te stimuleren.

Advies nodig over revitalisatie?

Het hangt van jouw organisatie specifiek af welke voor- en nadelen het zwaarst wegen. Zo kan de ene organisatie een hoge kostenpost van een revitalisatie beter aan dan de andere. Het is belangrijk om na te gaan welke behoeften binnen jouw organisatie de boventoon voeren, om vervolgens de afweging te kunnen maken tussen de voor- en nadelen van revitalisatie en verhuizen. Heb je na het lezen van dit artikel nog onduidelijkheden, twijfels of vragen over dit onderwerp? Onze werkplekspecialisten denken graag met je mee!

Neem contact op