Smart buildings tijdens en na corona; de kansen voor facility managers

Smart buildings tijdens en na corona; de kansen voor facility managers

Wat zijn smart buildings?

Een smart building, oftewel een slim gebouw, is een gebouw dat gebruikt maakt van technologie om informatie te delen over wat er in een gebouw gebeurt tussen systemen om de prestaties van het gebouw te optimaliseren. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om verschillende processen te automatiseren, van verwarming en ventilatie tot airconditioning en beveiliging.

De overhead kosten van een gebouw zijn een grote kostenpost voor elke gebouweigenaar. Hoewel dit een noodzakelijke kostenpost is, wordt er vaak veel meer verspild dan nodig omdat bijvoorbeeld energie niet intelligent wordt toegepast. Zo kan het zijn dat er nog licht aan is in ongebruikte ruimtes of dat ruimtes verwarmd worden terwijl er geen mensen in de buurt zijn. De belangrijkste motivatie achter het slimme gebouw is om dit soort verspilling van energie en middelen te voorkomen, zowel om kosten te besparen als om de energie-efficiëntie te verbeteren.

"Door slimme sensoren te koppelen aan het gebouw beheersysteem garanderen we dat er voldoende ventilatielucht naar de juiste werkplekken geleid wordt." - Peter Kwekkeboom, Technisch Manager Yask

Smart ventilatie

Waar gewerkt moet worden op kantoor, werken organisaties hard om aan de regels van het RIVM te voldoen. Alom bekend is het anderhalve meter kantoor, ook lees je de laatste tijd steeds meer over de ventilatie van deze kantoren. Want naast dat afstand houden belangrijk is om jezelf en je medewerkers te beschermen, speelt ventilatie misschien wel een grotere rol om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ventilatie tijdens corona is al een tijdje “top of mind”. Doordat het virus zich verspreidt door druppeltjes die vrijkomen in de lucht bij het hoesten en niezen, kunnen andere mensen besmet raken als zij deze druppeltjes inademen. Deze druppeltjes, aerosolen genoemd, kunnen zich ook aan contactoppervlakten hechten, zo kan iemand besmet raken na het contact met deze oppervlak en het aanraken van neus, ogen of mond.

Het anderhalve meter kantoor is dus gebaseerd om de kans op besmetting door deze druppeltjes zoveel mogelijk te voorkomen. Door het filteren van aangezogen buitenlucht wordt voorkomen dat aerosolen binnen komen en door de ventilatievoud (de hoeveelheid frisse lucht die circuleert) direct naar buiten te blazen wordt voorkomen dat aerosolen zich kunnen hechten. 

Met “slimme” ventilatie wordt het gebruik van sensoren genoemd. Ze meten bijvoorbeeld de temperatuur en CO2 gehalte in een ruimte. Met de data van deze metingen kunnen de sensoren van een ventilatiesysteem zichzelf aanpassen op basis van bijvoorbeeld het aantal werknemers in een kantoorruimte. 

Smart cleaning

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de visie op schoonmaken opnieuw beoordeeld moet worden. Eén van de grootste pijnpunten voor FM’ers is de schoonmaak van gebouwen. Dit is deels te wijten aan het gebrek van verandering en innovatie binnen de schoonmaakbranche. Nu, om medewerkers weer terug naar kantoor te laten komen, ontstaat de behoefte aan smart cleaning.

Hoe innovatief een gebouw ook is, als het niet schoon is en voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers, zal het niet aantrekkelijk zijn voor werknemers of klanten om terug naar kantoor te komen. Het is aan facility managers ervoor te zorgen dat de schoonmaakprocedures verhoogd worden om ervoor te zorgen dan het vereiste niveau gehaald wordt.

Een voorbeeld van smart cleaning is bijvoorbeeld het meten hoe vaak een toilet is gebruikt. Met deze informatie kun je het toilet tijdig laten schoonmaken. Weten wanneer schoonmaakmiddelen aangevuld moeten worden? Hier zijn slimme schoonmaakkarretjes voor. Ons zusterbedrijf Hago is een voorloper als het gaat om smart cleaning. Door sensoren te plaatsen in ruimtes kan er een datagedreven schoonmaakplan worden opgesteld. Zo kom je er nooit te laat achter dat er geen toiletpapier is.

De voordelen voor een FM'er

Intelligentie in gebouwen biedt vanuit beheer een veelvoud aan inzichten en voordelen, zeker nu in de Covid-19 tijd. Door over te schakelen naar slimmere oplossingen binnen je organisatie, zal je profiteren van het inzicht in schoonmaak, cateringbehoefte, luchtkwaliteit en afvalstromen. Ook zullen er lagere operationele en onderhoudskosten zijn door betere installaties en werk je aan het verduurzamen van het gebouw.

Op lange termijn zorgen smart buildings voor gezondere werkplekken. Een comfortabele fysieke omgeving leidt tot een hogere productiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat 88% van de medewerkers een schone werkplek als één van de belangrijkste factoren ziet van een goede werkplek. Een intelligente facility manager runt een intelligent gebouw, mens en techniek als een éénheid, voor het welzijn van de gebruikers. Wanneer deze facility managers de verlichting, temperatuur, luchtkwaliteit en bezetting optimaal kunnen beheren, resulteert dit in een betere werknemers-en bezoekerservaring.