Stijgende energieprijzen en inflatie: wat we kunnen verwachten + 5 tips om kosten te verminderen

Stijgende energieprijzen en inflatie: wat we kunnen verwachten + 5 tips om kosten te verminderen

Hoewel velen van ons de invasie van Oekraïne gretig hebben gevolgd via live feeds en nieuws-apps, blijft het nog steeds een situatie die duizenden kilometers verwijderd is van velen van ons. Maar elke actie heeft een reactie en als zodanig zal ons leven onvermijdelijk op de een of andere manier worden beïnvloed, zelfs als we denken dat we ver weg en vrij van invloed zijn. Niet alleen door heel Europa, maar ook wereldwijd zijn de effecten van deze crisis merkbaar. Zo hebben we te maken met een grote toestroom van vluchtelingen van dit conflict, een vertraagd post-COVID herstel en torenhoge energieprijzen naarmate de handel met Rusland to stilstand komt.

Merkbare effecten voor facility managers

In de IWFM Market Outlook 2022-enquête verwachtte meer dan 80% van de ondervraagde facility managers dat de stijgende energieprijzen gedurende het jaar een negatief effect zouden hebben. Daar komt nog bij dat de enquête werd gehouden vóór het uitbreken van het conflict, dus vrijwel zeker is dat dit percentage inmiddels verder gestegen is. Dit maakt dat grote, energieverslindende werkplekken een heroverweging nodig hebben. Er is echter licht aan het einde van de tunnel. De opkomst van telewerken en flexibel (thuis)werken wereldwijd heeft een deel van de druk op de werkplek weggenomen, waarbij veel werknemers ervoor kiezen om meerdere dagen van de week thuis te werken (of de plek waar zij het meest productief zijn).

Recordhoge inflatie

Inflatie is een nationaal verhaal in de Nederland en over de hele wereld. De inflatie is sinds vorig jaar zelfs met bijna 12% gestegen. Dit was volgens het CBS het hoogste percentage sinds 1976. Helaas is er geen teken dat de inflatiecrisis snel zal verdwijnen. Daarnaast zorgt de oorlog in Oekraïne voor extra druk op de prijs van goederen. Ook de facilitaire dienstverleningssector voelt de gevolgen van inflatie. Voor managers ligt er de uitdaging deze effecten minder voelbaar te maken door middel van verschillende activiteiten. Zo kan een inflatieplanning bijdragen aan het verminderen van de impact van inflatie op uw facility managementproces. Lees snel verder voor 5 tips!

1. Processen stroomlijnen

Veel ondernemers vragen zich af hoe inflatie werkt. In wezen verlaagt inflatie koopkracht met een zwakkere euro. Dit leidt natuurlijk tot hogere kosten voor personeel, of het nu gaat om arbeid, voorraden, of materialen. Een manier om het budget voor facility management te verlagen, is het verminderen van arbeidsuren. Arbeidskosten kunnen verlaagd worden en door stappen in het facility managementproces te elimineren.

2. Koop in bulk

Door de wereldwijde inflatie stijgt de eenheidsprijs voor benodigdheden. Elk item dat je nodig hebt, gaat meer kosten. Je kunt geld besparen door groter in te kopen. De eenheidsprijs van de benodigdheden van een bedrijf is namelijk lager wanneer een groter volume gekocht wordt. Hoewel dit resulteert in hogere initiële kosten, zullen de kosten op de lange termijn lager zijn.

3. Automatisering

Er zijn tal van technologieën en tools op de markt om taken te automatiseren, waardoor het niet altijd nodig is om afhankelijk te zijn van menselijke arbeid. Taken zoals e-mailmarketing, planning en andere repetitieve taken kunnen via automatisering worden uitgevoerd. Het resultaat is verminderde arbeidsuren en kosten.

4. Verhoog de winstmarge

Hogere kosten gaan uiteraard ten koste van winstmarges. De meeste bedrijven zijn niet in staat om stijgende kosten in hun toeleveringsketen zomaar op te vangen. Zowel het eigendom, als de investeerders voelen zeker de druk met krimpende marges. Natuurlijk kunnen hogere bedrijfskosten gecompenseerd worden door de prijzen te verhogen. Hier zit ook een keerzijde aan, want te hoge prijzen kunnen de vraag naar facility managementdiensten verminderen. Hoewel bescheiden prijsstijgingen acceptabel zijn, is het misschien de beste strategie om in plaats daarvan te kijken naar het vergroten van de winstmarges. Dit vereist een uitgebreide analyse van de kosten die worden gemaakt in bij facility management diensten. Aan de uitvoeringskant vereist het de eliminatie of vermindering van deze kosten om de winst te vergroten.

5. Facilitair beheer uitbesteden

Gezien de stijgende arbeidskosten, willen veel managers op het gebied van facility management hun interne diensten uitbesteden. Dit kan een zeer effectieve manier zijn om wat interne kostendruk te verlichten door te vertrouwen op een uitbestede provider die de schaal van zuinigheid en efficiëntie heeft ingebouwd in hun bedrijfsmodel. Veel organisaties in de magazijn-, productie-, gezondheidszorg- en zelfs schoolsector zijn afhankelijk geworden van een outsourcingpartner. En vele van deze bedrijven hebben Vebego Facility Solutions gekozen als hun facility management-partner die kwaliteit en klantenservice biedt door middel van passende oplossingen. Als u op zoek bent naar persoonlijk advies over hoe de effecten van inflatie op facility management services kunt verminderen, neem dan contact met ons op om met een specialist te spreken.

Neem contact op