Het belang van een vitaal thuiskantoor

Het belang van een vitaal thuiskantoor

Doe alsof je naar kantoor gaat

De nummer één valkuil bij het werken vanuit huis is dat de scheiding tussen werk en privé wegvalt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je dezelfde routine aanhoudt als wanneer je wel naar kantoor gaat. Klap dus niet meteen je laptop open zodra je wakker wordt. Ga eerst ontbijten, neem een lekkere douche en kleed je aan zoals je anders zou doen. Een frisse neus nemen kan ook erg goed helpen om jezelf voor te bereiden op de werkdag. Plan voldoende pauzes in en eet niet op je werkplek. Ga aan het einde van de werkdag ook naar buiten om je werkdag officieel te beëindigen.

Werkplek

Het is heel verleidelijk om te werken vanuit je bed of vanaf de bank, maar goed voor je lichaam en geest is het niet. Niet iedereen heeft thuis de luxe om een aparte plek in te richten als thuiskantoor. Kun je werken aan de keukentafel? Maak er dan een echte werkplek van. Zet een fles water neer waar je van kunt drinken, leg een notitieblok en een pen neer en andere tools die je nodig hebt om je werk te kunnen doen.

En nog belangrijker bij het inrichten van je eigen werkplek: je houding. Een minder goede houding is voor een paar weken thuiswerken geen probleem. Nu we al maanden thuiswerken én nog maanden (deels) zullen thuiswerken is de tijd gekomen om je houding serieus te nemen.

Laptop

Wie vanuit huis werkt, werkt vaak op een laptop. Helaas is dit niet geschikt om meer dan 2-3 uur op te werken. Dit komt doordat je naar beneden moet kijken terwijl je ermee bezig bent. Wist je dat de belasting op je rug groter wordt doordat je naar beneden moet kijken? Ga na of er vanuit je organisatie een monitor aangeschaft kan worden of een laptop standaard. Zo kun je op ooghoogte gaan werken. Hier heb je dan wel een extern toetsenbord en muis voor nodig.

Tafel en stoel

Niemand zal een keuken- of bartafel hebben die in hoogte verstelbaar is. Bij een goede werkhouding zit je rechtop, zijn je schouders ontspannen en kunnen je armen op tafel leunen. Heb je nog geen bureaustoel gekocht of past deze gewoonweg niet in je huis? Kijk dan eens naar een ergonomische zitbal. Het helpt je een actieve houding aan te nemen en haalt de druk van je rug af. Dit komt omdat je je spieren aanspant om in balans te blijven. Gebruik de zitbal alleen om van houding te veranderen, het is niet geschikt voor een hele werkdag. Dit vergroot juist de druk op je rug. Voer verder je telefoongesprekken het liefst staand of wandelend.

Zet elke 10 minuten een wekker

Deze wekker herinnert je eraan even te gaan “herzitten”. Je hoeft niet te gaan wandelen of te sporten. Het gaat erom dat je weer even je schouders losmaakt, je nek heen en weer beweegt en eventueel even gaat staan. Het is voor je lichaam gewoonweg niet gezond om uren achter elkaar te blijven zitten, zonder je houding op een manier te “resetten”.

Hygiëne en klimaat

Op je kantoor wordt veel geïnvesteerd om de werkplekken schoon te houden. Helemaal in tijden van de huidige coronapandemie. Thuis zou je niet anders met je werkplek om moeten gaan. Je laptop, toetsenbord en muis zitten vol met bacteriën. Je toetsenbord bevat zelfs 400x meer bacteriën dan een toiletbril! Reinig je eigen werkplek dus geregeld met een microvezeldoekje. Niet eten op je werkplek scheelt ook een hoop viezigheid.

Naast deze hygiëne is de juiste ventilatie cruciaal voor een vitale werkplek. Op kantoor hebben ze hier diverse systemen voor. Thuis kun je dit doen door de ramen en/of deuren tegenover elkaar open te zetten. Deze verse lucht en zuurstof helpen je ook meteen met je concentratie en productiviteit.