10 tips om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren

10 tips om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren

Vitale medewerkers zijn gelukkiger, gezonder en productiever. Medewerkers van wie hun werkgever vitaliteit stimuleert zijn meer betrokken bij de organisatie. Een hoge vitaliteit heeft dus niet alleen voordelen voor de medewerker, maar ook voor de organisatie. Hoe stimuleer je vitaliteit onder je medewerkers? Ontdek de 10 beste tips.

 

1. Regel een gezonde kantine

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van gezond eten. Gezond eten draagt immers bij aan een gezond lichaam. Ze verwachten ook dat hun werkgevers een bijdrage leveren aan die gezonde levensstijl. Een gezonde kantine met de juiste opties zorgt ervoor dat medewerkers worden voorzien in die behoefte. Als de werkgever een gezonde kantine regelt, worden medewerkers gestimuleerd om gezonde keuzes te maken. Denk aan producten die laag in zout en suiker zijn, vers fruit, volkorenbrood, mager broodbeleg, yoghurt, minder tot geen vlees maar plantaardige alternatieven.

2. Trakteer op gratis fruit

Tussen het ontbijt en de lunch vergeten de meeste mensen een tussendoortje te nemen. Het resultaat? Tijdens de lunch maken ze de verkeerde keuzes, of ze hebben een daling in hun bloedsuikerspiegel doordat ze te lang niet hebben gegeten. Fruit met veel vezels zorgt ervoor dat de bloedsuiker stabiel blijft en ze voldoende gevuld zijn en energie hebben tot het lunchmoment. Kies voor fruitsoorten die gemiddeld lager zijn in fructosegehaltes, zoals aardbeien, mandarijnen, nectarines, meloenen, kiwi’s en bananen. Fruit met hoog fructosegehaltes zorgen namelijk wel voor de piek in de bloedsuikerspiegel, die je juist zo veel mogelijk wilt vermijden. Plaats de gezonde tussendoortjes op plekken waar veel doorloop is, bijvoorbeeld bij het koffiezetapparaat.

gezonde voeding op de werkvloer

3. Creëer een vitale werkplek

Een vitale werkplek wordt gecreëerd door meerdere factoren. We lichten er twee uit. De eerste is licht. Slechte verlichting is funest omdat hierdoor de productiviteit daalt en het kan zorgen voor gezondheidsklachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Voldoende licht op de werkplek kun je op een aantal manieren verzorgen:

  • Voldoende indirecte verlichting
  • Zet bureaus zo dicht mogelijk bij het raam
  • Zorg in de wintermaanden voor lampen rondom bureaus
  • Zet de computer of laptop zo dat er geen zonlicht op het scherm kan vallen

De tweede factor voor een vitale werkplek is goede ventilatie. Het is niet alleen belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het is ook belangrijk om de concentratie van je medewerkers te bevorderen. Een goede ventilatie bereik je met:

  • Verse luchttoevoer
  • Schone ventilatiesystemen
  • Ventileren voor en na een werkdag
  • Ramen openzetten wanneer het niet te koud is

Tegenwoordig kun je met sensoren de temperatuur en CO2 gehalte meten in een ruimte. Hiermee kunnen deze slimme sensoren op basis van data het ventilatiesysteem aanpassen aan het aantal medewerkers in een ruimte.

4. Zoek de verbinding

In gebouwbeheer of facility management heb je vaak te maken met meerdere ketenpartners. Het is belangrijk dat alle ketenpartners dezelfde visie hebben op vitaliteit. Pas dan kun je hier grote verschillen maken. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van vitale werkplekconcepten of het verbeteren van de omgeving aan de hand van data.

5. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling

Gezonde en vitale medewerkers krijg je niet door alleen een gezonde lunch aan te bieden of te zorgen voor goede ventilatie. Vitaliteit zit hem ook in persoonlijke groei en ontwikkeling van de medewerkers en het voorkomen van een burn-out.

Niemand wil het gevoel hebben dat ze stilstaan in hun persoonlijke of zakelijke leven. Ook jouw medewerkers willen het gevoel hebben dat ze een pad bewandelen dat hen verder brengt in het leven. Een pad waarop ze actief bezig zijn om hun doelen te behalen. Zorg ervoor dat het management zich bewust is van de doelen van de medewerkers en stel samen plannen op om hun ontwikkeling te ondersteunen.

Als er te veel energie wordt gestoken om medewerkers productiever te maken en te weinig in het stimuleren van de juiste balans tussen werk en privé, vergroot je de kans in overspannen medewerkers. Zorg dus dat je de mentale gezondheid net zo hoog in het vaandel hebt als de fysieke gezondheid. Wanneer een medewerker zich ziek meldt vanwege mentale redenen, moet dit net zo serieus genomen worden als wanneer iemand zichtbaar, fysiek iets mankeert.

6. Organiseer een challenge

Om medewerkers actiever te betrekken bij een gezondere levensstijl kun je binnen je team een challenge opzetten. Waarom een challenge werkt is omdat het doel voorafgaand duidelijk is en het een duidelijke start- en einddatum heeft. Begin met een challenge van 2 of 4 weken. Te lang zorgt ervoor dat medewerkers het niet meer volhouden wat hen juist demotiveert om deel te nemen aan de volgende challenge.

Voorbeelden van challenges:

  • Bewegen tijdens de lunch
  • Vegetarisch in plaats van vlees
  • 2x per dag 5 minuten mediteren
  • Met de trap in plaats van de lift

Voor elke challenge moet je voorzien in hulpmiddelen die de challenge tot een succes maken. Dus plan de wandelingen in, zorg dat er meer vegetarische opties zijn in de kantine (en liever helemaal geen vlees) en mediteer samen met het team.

challenge vitaliteit-1

7. Maak sporten toegankelijk

Een open deur maar daardoor niet minder belangrijk: beweging. Het is samen met gezonde voeding de meest bekende, maar ondergewaardeerde manier om te werken aan vitaliteit. Daarom is het als facility manager zo belangrijk om sporten te faciliteren vanuit de organisatie. Dat kun je doen door sportschool abonnementen (deels) te vergoeden, groepslessen te organiseren tijdens of na werktijd en medewerkers de mogelijkheid bieden om voor werktijd te kunnen sporten. Het meest ideale zou zijn als de organisatie een eigen sportruimte kan creëren waar medewerkers kunnen sporten. In de huidige pandemie mag er helaas niet gebruik worden gemaakt van deze faciliteiten, maar dat betekent niet dat je alvast stappen kunt maken voor wanneer dat wel weer kan.

8. Organiseer activiteiten

Activiteiten zijn een andere leuke manier om vitaliteit te stimuleren. Zorg ervoor dat de drempel voor medewerkers laag is om hieraan mee te doen, want alleen dan zorg je ervoor dat ze gemotiveerd blijven om mee te doen.

  1. Sta- en fietsbureaus
  2. Spellen op kantoor zoals tafeltennis
  3. Samen een gezonde lunch bereiden
  4. Fiets van de zaak
  5. Een plek bieden voor powernaps

Vergeet niet dat sommige medewerkers een extra motivatie nodig hebben om mee te doen. Niet iedereen heeft namelijk zin om aan zijn of haar gezondheid te werken. Zorg dat er een beloning tegenover staat, bijvoorbeeld een middag vrij of een “gezondheidsbonus” op het salaris.

9. Bied cursussen aan

Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden en cursussen is van cruciaal belang voor vitale en gelukkige medewerkers. Maar deze cursussen hoeven niet alleen gefocust te zijn op het verbeteren van de kennis en vaardigheden van de medewerkers. Het kunnen ook cursussen zijn over de mentale en fysieke gezondheid.

Hoeveel aandacht is er binnen jouw organisatie voor het (mentale) welzijn van je medewerkers? Heeft je personeel toegang tot counseling voor stressmanagement, angst of depressie? Zorg ervoor dat je medewerkers weten welke mogelijkheden ze hebben om hun problemen te bespreken en op te lossen.

Er zijn diverse cursussen op het gebied van vitaliteit die je kunt aanbieden aan je medewerkers. Van burn-out specialisten tot online gezondheidstrainingen en het doen van vitaliteitsscans.

10. Geef het goede voorbeeld

Als manager ben je degene die het voortouw neemt in alles wat je aanbiedt aan je medewerkers. Organiseer de wandelingen tijdens de lunch, praat enthousiast met je medewerkers over de gezonde lunch die jullie morgen samen gaan bereiden en vertel over de heerlijke ochtend die je hebt gehad door te sporten. Want, hoe kun je van je medewerkers verwachten dat ze actief aan hun gezondheid gaan werken als jij dat zelf niet doet en laat zien?

Vitale medewerkers zijn gelukkige medewerkers

Medewerkers zijn het hart van iedere organisatie. Als je medewerkers zich niet goed voelen, niet optimaal presteren en een hoog ziekteverzuim hebben, heeft dat direct invloed op het succes van je organisatie. Het gevolg van het stimuleren van vitaliteit ga je binnen je organisatie terugzien in hogere productiviteit, medewerkersbetrokkenheid en uiteindelijk omzet. Aandacht voor de gezondheid van medewerkers zorgt al gauw voor een verhoging van productiviteit met 5% en een daling van ziekteverzuim met 15%. Samen zorgen deze factoren voor gelukkige medewerkers.