Hoe voorkom je besmetting met het coronavirus op kantoor?
25-05-2020

Hoe voorkom je besmetting met het coronavirus op kantoor?

Op weg naar werk

Zijn de mensen om je heen net zo voorzichtig als jij bent? Je weet dit nooit zeker, dus het is noodzakelijk om jezelf te beschermen op weg naar je werk. Waar moet je op letten onderweg naar kantoor?

 1. Raak deurkrukken alleen aan met een tissue of met handschoenen aan. Ditzelfde geldt voor de knoppen van de lift en het knopje bij het voetgangersstoplicht.
 2. Als je met het openbaar vervoer moet, vermijd dan het aanraken van de deurgrepen. De 1,5 meter afstand moet bewaard kunnen blijven, hier heeft NS al markeringen voor aangebracht.
 3. Als je met de auto naar werk komt, neem dan niet meer dan één iemand mee. Hij of zij kan dan schuin achter jou gaan zitten om toch zoveel mogelijk afstand te bewaren.
 4. Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan. We doen dit gemiddeld 22 keer per minuut, dus het is van groot belang om dit te minimaliseren.
 5. Neem handgel mee om je handen regelmatig te kunnen reinigen.

Op je werk

Werkgevers zijn verplicht om te zorgen dat je op een veilige en gezonde plek kunt werken. Als facility manager weet je als geen ander hoe belangrijk dit is. De hygiëne richtlijnen van het RIVM zijn inmiddels door de meeste organisaties al ingezet. Welke maatregelen kun je voor jezelf treffen om besmetting te voorkomen?

 1. Groet alleen verbaal en niet met aanrakingen.
 2. Houd echt die 1,5 meter afstand van iedereen op kantoor. Op plekken waar airconditioning is geplaatst is de kans op besmetting nog groter. De deeltjes kunnen dan zelfs tot 4 meter verspreid worden.
 3. Zorg voor voldoende reinigingsmateriaal om je werkplek schoon te kunnen houden.
 4. Maak toetsenbord, muis, pennen, koppen en andere dingen schoon als je ze hebt gebruikt.
 5. Als je het toilet hebt gebruikt, spoel dan door met de toiletbril naar beneden. Zo voorkom je dat er aerosolvormende deeltjes zich kunnen verspreiden. Gebruik een tissue om het toilet door te spoelen en de kraan te gebruiken.
 6. Als je je eigen lunch meeneemt, neem dan ook je eigen bestek mee. Gebruik geen gedeeld bestek tenzij het net uit de vaatwasser komt.
 7. Probeer zoveel mogelijk contactloos te doen en zo min mogelijk papier te gebruiken.
 8. Was regelmatig je handen.

Wat als je iemand verdenkt van het virus?

Vermoed je dat iemand besmet is met het virus? Laat hem of haar contact zoeken met de huisarts naast dat hij of zij thuisblijft. Wacht eerst het oordeel af van de huisarts en GGD voor je verdere maatregelen gaat treffen. Is de medewerker besmet met het coronavirus? Alle medewerkers die in contact zijn geweest met de medewerker moeten thuisblijven en zich zo snel mogelijk laten testen. Zorg dat er een extra intensieve schoonmaak wordt gedaan en wacht daarna af tot de verdere updates van de medewerkers.

Wat kun je nog meer doen?

Zorg dat er op kantoor minder personeel aanwezig is. Creëer voldoende ruimte tussen de werkplekken zodat er altijd 1,5 meter afstand bewaard kan blijven. Zorg dat er dagelijks schoongemaakt wordt en overal desinfecterende middelen beschikbaar zijn. Houd alle medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en betrek ze bij beslissingen die worden gemaakt rondom het coronavirus. Met een social distance proof kantoor kun je je medewerkers het beste beschermen.

Meer blogs